Het Varken

We fokken het ras Mangalitza en een kruising Mangalitza met Duroc. De Mangalitza komt oorspronkelijk uit Hongarije en is bijzonder geschikt om buiten te houden. Het is een dier die tegen extreme kou en hitte kan. Een Mangalitza varken ziet er bijzonder schattig uit doordat hij krullend haar heeft en als de biggetjes net geboren zijn hebben ze net als bij wilde zwijnen een zogenaamde pyjama aan.

Het vlees van de Mangalitza is opvallend donker doorregen mals en smakelijk. De mangalitza staat ook bekend als spekzwijn, het spek is de smaakmaker van het vlees. Het vlees is fijn door adert, de zogenaamde marmering wat ervoor zorgt als het in de pan ligt van binnen uit word gebakken. Het zorgt voor een heerlijke smaaksensatie. Marmering is een raskenmerk. Marmering van vlees wil zeggen dat er in het spiervlees sprake is van een dooradering van streepjes vet. Het vet zit echt in het vlees, we noemen dit intramusculair vet. Vet is een belangrijke drager van smaak.

De mate waarin vetten van invloed zijn op onze gezondheid is sterk afhankelijk van de kwaliteit van vet. De kwaliteit van vet is afhankelijk van het leefpatroon en eetgewoontes van de varkens.

De aanwezigheid van die marmering duidt op een betere eetkwaliteit, en dat proef je terug in ons varkensvlees. Daarnaast houden we ook een kruising tussen Mangalitza en een Duroc varken.

De roodkleurig Duroc varken met hangende oren vindt zijn oorsprong in Amerika. Het is een puur vleesras die ook heel goed buiten kan worden gehouden. Het levert vlees die heerlijk mals en sappig is. De Duroc is beroemd om zijn malsheid zoals dat geen ander varken dat heeft. Door deze twee rassen te kruisen krijg je een bijzonder lekker vlees met de ideale vlees vet verhouding. Het vlees is mals sappig fijn van draad en geeft een smaak die lang blijft hangen. Dit alles heeft natuurlijk ook te maken met de manier waarop we de varkens houden.

Onze varkens krijgen geen voer wat eerst een wereldreis heeft gemaakt. Bij ons krijgen de varkens granen, groenvoer en hooi uit de omgeving. Onze varkens hebben bij ons tot wel veertig keer meer buitenruimte dan biologisch gehouden varkens. Door deze vele vrijheid kunnen ze veel bewegen en krijgen daardoor andere bespiering, wat het vlees zeer ten goede komt. Door deze natuurlijke manier van houden van varkens hoeven hun tanden en staartjes niet te worden gecoupeerd.

Bij Maud's Buitenvarkens betaalt u een eerlijke prijs voor varkensvlees. Dit is vanzelfsprekend hoger dan kiloknallers. Onze varkens hebben een goed leven gehad. Daarnaast is de voedselketen kort en overzichtelijk waardoor we duurzaam vlees voor een fatsoenlijke prijs kunnen aanbieden.

Maud

Maud's Buitenvarkens

  • Echt van de boerderij!
  • In de vrije natuur
  • Geen antibiotica
  • Heerlijk vlees

Blog

Ons vlees nu ook via destreekboer.nl verkrijgbaar
Ons vlees nu ook via destreekboer.nl verkrijgbaar

1 september 2018

Webshop geopend
Webshop geopend

21 juli 2017