Het Varken

We fokken met onze huisbeer genaamd Arnold. Hij is onze stoere beer die graag in gezelschap is van leuke dames. In de loop van de tijd zijn er dan ook al mooie biggetjes ter wereld gekomen bij ons op de boerderij. Het zijn kruizingen van Duroc-Husumers en Duroc-Bentheimers. Door deze kruizingcombinaties tezamen met goede voeding en ideale omstandigheden krijgen we robuuste, vitale en winterharde varkens. 

Onze Rassen

Duroc: De roodkleurig Duroc varken met hangende oren vindt zijn oorsprong in Amerika. Het is een puur vleesras die ook heel goed buiten kan worden gehouden. Het levert vlees die heerlijk mals en sappig is. De Duroc is beroemd om zijn malsheid zoals dat geen ander varken dat heeft. Door deze rassen te kruisen krijg je een bijzonder lekker vlees met de ideale vlees vet verhouding. Het vlees is mals sappig fijn van draad en geeft een smaak die lang blijft hangen. Dit alles heeft natuurlijk ook te maken met de manier waarop we de varkens houden.

Husumer: De Husumer varken behoort tot een van de zeldzaamste  varkensrassen. Al rond het jaar 1000 kwamen  er in Duitsland aan de Schleswigholsteinischen westkust varkens met een roodbonte kleuring voor in het gebied rond Husum. Het roodbonte Husumer varken is waarschijnlijk ontstaan uit deze kruisingen samen met de invloeden van o.a. de Holsteiner, het Engelse Tam-Worth varken en met andere uit een roodkleurige variant van het Angler-zadel varken. Leuk detailverhaal is dat het Roodbonte Husumer varken ook wel het Roodbonte Protest varken werd genoemd. Eind negentiende begin twintigste eeuw ontstond een Deense minderheid in Duitsland. Omdat het voor deze Deenssprekende Duitse friezen toen verboden was eerbied te tonen aan de Deense vlag en zij deze niet mochten hijsen, hebben ze uit protest het Roodbonte Husumer varken gefokt. De tekening van de Husumer lijkt op de Deense nationale vlag. Alle varkens hebben sindsdien rood haar en een witte streep in het midden. 

Bonte Bentheimer: Dit varken is een varkensras die van eind negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw veel voorkwam in de duitse grensstreek van Bad Bentheim en Twente. Rond 1840 begon men met het kruisen van duitse landvarkens met Berkshire- en Cornwall-beren (mannelijke varkens) uit Engeland, dit omdat men niet langer tevreden was over de prestaties van de toenmalige huisvarkens. Door de opkomende industrie werd de vraag naar vette varkens groter. De gebieden rond Bentheim, Cloppenburg en Wettringen kunnen als oorsprongsgebied van de Bonte Bentheimer worden gezien. Dit zwart witte gevlekte ras staat bekend om zijn vriendelijke karakter en de zeugen om hun goede vruchtbaarheid en moedereigenschappen.  Dit type varken wordt vaak op kinder- en zorgboerderijen gehouden en is ook populair door het prachtige vlekkenpatroon. Het vlees heeft een hoge vetmarmering wat de malsheid en smaak ten goede komt.

 

Onze varkens krijgen geen voer wat eerst een wereldreis heeft gemaakt. Al wat het land voortbrengt krijgen onze varkens voorgeschoteld, zoals granen voederbieten en groenvoer. De mate waarin vetten van invloed zijn op onze gezondheid is sterk afhankelijk van de kwaliteit van vet. De kwaliteit van vet is afhankelijk van het leefpatroon en eetgewoontes van varkens. De aanwezigheid van marmering in het vlees duidt op een betere eetkwaliteit en dat proef je terug in ons varkensvlees. Onze varkens hebben bij ons tot wel veertig keer meer buitenruimte dan biologisch gehouden varkens. Door deze vele vrijheid kunnen ze veel bewegen en krijgen daardoor andere bespiering, wat het vlees zeer ten goede komt. Door deze natuurlijke manier van houden van varkens hoeven hun tanden en staartjes niet te worden gecoupeerd. 


Bij Maud's Buitenvarkens betaalt u een eerlijke prijs voor varkensvlees. Dit is vanzelfsprekend hoger dan kiloknallers. Onze varkens hebben een goed leven gehad. Daarnaast is de voedselketen kort en overzichtelijk waardoor we duurzaam vlees voor een fatsoenlijke prijs kunnen aanbieden.

Maud

Maud's Buitenvarkens

  • Echt van de boerderij!
  • In de vrije natuur
  • Geen antibiotica
  • Heerlijk vlees

Blog

Ons vlees nu ook via destreekboer.nl verkrijgbaar
Ons vlees nu ook via destreekboer.nl verkrijgbaar

1 september 2018

Webshop geopend
Webshop geopend

21 juli 2017